perjantai 18. toukokuuta 2012

Esimerkki-Erkki


Harvemmin Metro-lehden kirjoitukset kiinnittävät huomiotani, mutta vapun jälkeen mieleeni jäi pääkirjoitus, jossa kerrottiin aikuisten esimerkin vaikutuksesta nuoriin ja lapsiin. Kyse on tietenkin alkoholista ja sen humalahakuisesta käytöstä. Vaikka juttu kertoi vapusta, öiset örvellysnäkymät kadulla eivät ole poikkeuksellisia muulloinkaan. Toimittajan huomio oli, että kadulla ölisivät kännissä aikuiset, eivät alaikäiset.

Minulla on hiukan taipumusta moralisointiin ja aion harrastaa sitä nyt. Aihe kun sattuu olemaan ajankohtainen, sillä alkoholimainontaa koskevaa lainsäädäntöä ollaan parhaillaan muokkaamassa. Mainontaakin merkittävämpi vaikutus on kotoa tuleva esimerkki. Hyvästä esimerkistä on monia eri variaatioita, joiden seurauksena nuorista kasvaa hyvän itsetunnon omaavia ja vastuullisia aikuisia, myös alkoholinkäytön suhteen. Pahin mahdollinen huono esimerkki on se, että vanhemmat hankkivat lapsilleen juotavat ja antavat heidän ryypätä missä huvittaa, sillä aikaa kun ovat itsekin enemmän tai vähemmän humalassa. Ja yhtä huono esimerkki on tilanne, missä ketkä tahansa aikuiset ilmaisevat haluavansa vetää kännit tai jopa näyttävät käytännössä, millaista on humalahakuinen alkoholinkäyttö. Ei ole ”oma asia” olla humalassa julkisella paikalla tai lasten näkyvillä.

Pitäisi pystyä ehkäisemään potentiaalisten ongelmakäyttäjien humalahakuista juomista. Näin on, sekä inhimillisistä että yhteiskunnallisista syistä. Enkä tarkoita pelkästään mahdollisia alkoholisteja, vaan niitä kaikkia muita ongelmia, joita liiallinen alkoholinkäyttö aiheuttaa, varsinkin nuorille. He ovat niitä, joista tulee myöhemmin joko hyviä tai huonoja esimerkkejä. Siksi on kiristettävä myös mainontaa koskevia lakeja. Alkoholimainokset ovat taidolla tehtyjä ja ne onnistuvat lähes poikkeuksetta välittämään mielikuvan alkoholin hauskoista ja mukavista vaikutuksista. Harvoinpa niissä örvelletään kuin Kännissä olet ääliö -kampanjan mainoksissa.

Mutta osaavatko huonon esimerkin saaneet ottaa kohtuudella ja juoda niin kuin mainoksessa näytetään? Ne jotka eivät voi seurata vanhempiensa tai muiden aikuisten hyvää esimerkkiä, uskottelevat itselleen, että mainosten antama kuva alkoholin antamasta hyvästä fiiliksestä on totta loppuun asti. Ja kaikkihan ovat saaneet valistusta ja tietävät juomisensa vaikutukset, eikö niin? Vai onko sittenkin cool vetää perskännit?

Ja kun olen tullut avanneeksi sanaisen arkkuni, paljastettakoon etten ole ikinä ollut kännissä. Käytän alkoholia kohtuudella ja harkitusti. Yksinkertaisesti minulla on niin kivaa ilman kännejäkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti