torstai 9. huhtikuuta 2015

Tieto lisää tuskaa

Maapallomme on täynnä huolia ja murheita. Lama vaivaa ja varsinkaan Suomi ei tunnu pääsevän sen kourista. Ilmastonmuutos etenee. On pahoinvointia, joka vaivaa yhteiskuntaamme ja maksaa paljon kaikille. Jos alamme korjata yhtä ongelmaa, onko se pois toisen asian hoitamisesta?

Ennen ei tiedetty, että tupakka on vaarallista, että autoista ja lentokoneista tulee haitallisia päästöjä, että jääkaapeissa ja pakastimissa on otsonikerrosta tuhoavia myrkkyjä, istuminen ei sovi ihmiselle tai että turpeen hiilidioksidipäästöt ovat kivihiiltäkin suuremmat. Mitä yhteiskunnan tai valtion tulee näille asioille tehdä? Edistää sitä, että toimitaan uuden tiedon valossa, vaikka se ei tuntuisi mukavalta. Usein muutoksen on tapahduttava vähitellen, mutta määrätietoisesti. Kertarysäys aiheuttaisi monia uusia ongelmia.

Jos uusiutumattoman energian käyttö lopetetaan Suomessa heti, suuri joukko kansalaisia ja yrityksiä jää ilman energiaa. Jos ihmisiä kielletään istumasta työpaikoillaan ja kouluissaan, osa keksii uuden työskentelyasennon ja toiset ryhtyvät lakkoon. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii uusia energiamuotoja, joiden hyödyntämisessä on jo nyt Suomessa osaamista. Moni saattaisi itsekin keksiä jonkun uuden idean tarvitsemansa energian tuottamiseen ja haluaisi myydä ylijäämät muille. Sellaista toimintaa tulee tukea.

Hyvinvoinnin lisääminen vaatii rohkeita ratkaisuja, ei itkua menneiden aikojen perään. Se lisää työtä, toimeentuloa ja sitä myötä myös verotuloja, joilla voidaan tukea tulevaisuuden kansalaisia eli lapsia ja nuoria. Emme varmasti halua jättää heille maailmaa, jonka viljelyn ja varjelun olemme hoitaneet huonosti.


Pidetään huolta! Ratkaisun avaimet ovat käsissämme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti